Contact

Wij beantwoorden jouw vragen

Op zoek naar specifieke info?

We hebben je vraag misschien al beantwoord in onze veelgestelde vragen.

Oorspronkelijk stond WWF voor ‘World Wildlife Fund’ of wereldwijd fonds voor wilde dieren. In 1986 besefte WWF dat die naam niet al zijn activiteiten dekte, dus veranderde het zijn naam naar ‘World Wide Fund For Nature’, of wereldwijd fonds voor de natuur. De naamsverandering zorgde wel voor wat verwarring, en er waren problemen met de vertaling naar meer dan 15 talen. Daarom besloten we het acroniem ‘WWF’ te houden. 

WWF wil de aantasting van het milieu op onze planeet een halt toeroepen en bouwen aan een toekomst waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. De focus van WWF ligt op bedreigde biodiversiteit en leefgebieden beschermen, en de impact van de mens op de natuur verminderen. 

Sinds 1985 heeft WWF meer dan 12.000 projecten geleid in ruim 100 landen. Op dit moment lopen er zo’n 3.000 WWF-projecten over heel de wereld. 

WWF werkt dagelijks met een waaier aan internationale partners, waaronder de organisaties van de Verenigde Naties, de IUCN (International Union for Conservation of Nature) en ontwikkelingsorganisaties zoals de Directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) of de Wereldbank. WWF werkt ook samen met niet-gouvernementele organisaties en gaat de dialoog aan met bedrijven en burgers om zich samen in te spannen voor onze planeet. Op het terrein voert WWF ook projecten uit met lokale partners en in samenwerking met lokale gemeenschappen. WWF hanteert een globalistische aanpak en vertrekt vanuit het principe dat we samen de oplossing zijn. 

WWF International staat onder leiding van een raad van bestuur met voorzitter Adil Najam. De algemeen directeur van WWF International is Kirsten Schuijt. Het hoofdkantoor van WWF International bevindt zich in Gland, Zwitserland. 

Roseline C. Beudels-Jamar de Bolsée is de voorzitster van de raad van bestuur van WWF-België. Ons kantoor vind je op Emile Jacqmainlaan 90 in Brussel. 

Wereldwijd heeft WWF meer dan vijf miljoen sympathisanten. In België steunen 134.000 personen WWF. 

WWF stelt wereldwijd 7.000 mensen tewerk. Bij WWF-België werken ongeveer 60 personen. 

Bij WWF-België bedroegen de inkomsten in 2023 meer dan 17 miljoen euro, waarvan 82,5% van particulieren kwam. In 2023 ging 83% van onze middelen rechtstreeks naar natuurbehoud. 6,9% dekte onze exploitatiekosten en 10,1% van ons budget ging naar fondsenwerving. Meer details vind je in ons jaarrapport 2023

Het pandalogo van WWF is een geregistreerd handelsmerk, beschermd door copyright. Het mag niet worden gebruikt of gereproduceerd zonder de uitdrukkelijke toestemming van WWF. 

Als WWF zijn logo gebruikt in afbeeldingen, banners of presentaties (in een rapport, publicatie, factsheet …), mag dat materiaal nooit worden gebruikt om sites of producten aan te bevelen of te promoten. Het acroniem ‘WWF’ is ook een geregistreerd handelsmerk en mag niet worden gebruikt om producten of diensten op welke manier dan ook aan te bevelen of te promoten. 

Wil je ons logo gebruiken? Neem contact op met [email protected].

Voor dit soort vragen kan je een e-mail sturen naar [email protected]. Weet wel dat onze voorraad erg beperkt is. We kunnen dus niet op alle aanvragen ingaan. 

Als leerkracht kan je educatief materiaal bestellen via wwf.be/nl/scholen. Je kan ook een mailtje sturen naar​​​​​​​ [email protected].

WWF is een internationale natuurbehoudsorganisatie die bedreigde wilde soorten (zowel dieren als planten) beschermt in hun natuurlijke leefomgeving. Onze experten concentreren zich wereldwijd op de bescherming van belangrijke regio's (gebieden die onvervangbare, bedreigde biodiversiteit herbergen, uitgekozen op wetenschappelijke basis) en bedreigde soorten (die belangrijk zijn voor de instandhouding van belangrijke ecosystemen). Wij zetten ons dagelijks in om de achteruitgang en de bedreigingen van die leefgebieden en soorten te beperken, en om de natuurlijke ruimte zoveel mogelijk te vrijwaren en uit te breiden. Natuurlijk hebben we sympathie voor huisdieren, maar ze vallen buiten onze activiteiten. We bestrijden wel de handel in bedreigde diersoorten die op de huisdierenmarkt terechtkomen. 

Organisaties die zich toespitsen op het welzijn van huisdieren zijn bijvoorbeeld GAIA (www.gaia.be/nl) en PETA (www.peta.org).

Met ruim 60 jaar ervaring voert WWF projecten uit op het terrein, beschermen we leefgebieden van bedreigde dieren (zeeën, bossen, rivieren …) en overtuigen we regeringen om maatregelen te treffen die de natuur en wilde soorten beschermen. Via TRAFFIC controleert WWF de internationale handel in wilde soorten. 
Samen met onze sympathisanten bouwen we aan een toekomst waarin de mens in harmonie leeft met de natuur. 

Doorheen de jaren leerden we dat natuurbehoudsprogramma’s enkel succesvol kunnen zijn als ze ook door de lokale en inheemse bevolking worden gedragen. Lokale kennis en inzicht in de relatie tussen die gemeenschappen en de natuur zijn onmisbaar voor duurzaam natuurbeheer. In ruil voor hun inbreng, ondersteunen we de lokale bewoners, zodat ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien op een manier die goed is voor hen én voor de natuur. 

Waardering van de bijdragen van gemeenschappen aan het behoud van biodiversiteit en van hun traditionele kennis, en respect voor en erkenning van hun rechten, cultuur en voorkeuren staan centraal in WWF’s Kader voor Milieu- en Sociale Bescherming. 

Met die beschermingsmechanismen identificeren, vermijden en beheersen we de mogelijke negatieve sociale en ecologische impact van ons werk. De noden en wensen van de lokale en inheemse bevolking liggen zo aan de grondslag van onze natuurbehoudsprogramma’s. 

Hier kan je terecht voor meer informatie: 

WWF is lid van de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving (VEF, www.vef-aerf.be). De VEF garandeert de morele kwaliteit van fondsenwerving en de transparantie van de rekeningen. Dat betekent dat alle donateurs en personeelsleden het recht hebben om minstens één keer per jaar informatie te krijgen en te weten waar de opgehaalde fondsen naartoe gaan. Voor meer informatie kan je terecht op​​​​​​​ www.vef-aerf.be.

De rekeningen van WWF-België worden elk jaar gecontroleerd tijdens een externe audit door een bedrijfsrevisorenkantoor. 

Na de controle dient de commissaris-revisor een verslag in over de gecombineerde rekeningen van WWF, opgesteld door en onder de verantwoordelijkheid van het bestuursorgaan van WWF. De gecombineerde rekeningen zijn een samenvoeging van de financiële staten van de drie wettelijke entiteiten van WWF: World Wide Fund for Nature Belgium vzw, World Wide Fund for Nature - Communauté Francophone ASBL en WWF Vlaanderen vzw. De audit wordt uitgevoerd volgens de ISA-normen (International Standard on Auditing) die gelden in België. 

Het rapport van de bedrijfsrevisor garandeert dat de jaarrekeningen globaal een trouw beeld geven van het vermogen en de financiële positie van WWF en dat er geen significante anomalieën zijn, door fraude of fouten. Het rapport wordt naar de algemene vergadering van de leden van WWF-België gestuurd. 

Momenteel sluit WWF-België geen partnerschappen meer met commerciële bedrijven in België. Als bedrijf kan je uiteraard wel onze acties steunen door een gift te doen via ons onlineformulier. Als je een natuurbehoudspartner wil worden, nodigen we je uit om onze filantropieadviseur te contacteren. Daarover lees je hier meer.

We werken wel samen met andere organisaties rond gemeenschappelijke thema’s (klimaat, bossen, voeding, oceaan, zoet water en wilde dieren). Wil je een samenwerking starten rond een van die thema’s? Neem dan contact op met één van onze experts.

Wij betreuren ten zeerste enig ongemak dat u mogelijk heeft ondervonden als gevolg van onze acties, en wij bieden onze oprechte excuses aan voor eventuele schade die is veroorzaakt. Uw feedback is van vitaal belang om ons te helpen onze klachtenregeling te verbeteren en we zullen uw klacht met de grootst mogelijke zorg en aandacht behandelen.

Je kunt je klacht hier registreren.

 

Vind je het antwoord niet op je vraag?

Vul het formulier in. Één van onze medewerkers geeft je binnen maximaal drie werkdagen een antwoord.

JE CONTACTPERSOON

Britt Winnepenninckx

NEderlands

* verplichte velden

Dit formulier is alleen bestemd voor personen die in België wonen. Woon je in het buitenland? Contacteer dan de lokale WWF-afdeling. Ontdek de volledige lijst van landen.

Pers

Werk je in de media?

Onze persverantwoordelijke helpt je graag met alle informatie over milieu en natuurbehoud. Hij brengt je in contact met onze experts.

Jobs

Wil je het verschil maken?

De medewerkers van WWF-België zijn zeer gepassioneerd en optimistisch over de mogelijkheden om de wereld te veranderen.

Ons kantoor

WWF-BE

Emile Jacqmainlaan 90
1000 Brussel
+ 32 (0) 2 340 09 20
[email protected]

Openingsuren

Maandag tot vrijdag van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uur