Contact

Wij beantwoorden jouw vragen

Op zoek naar specifieke info?

We hebben je vraag misschien al beantwoord in onze veelgestelde vragen.

WWF-België investeert zoveel mogelijk geld in natuurbeschermingsprojecten en beperkt andere uitgaven tot een minimum. In 2022 ging 83,7% van onze middelen rechtstreeks naar natuurbehoud. 7,7% dekte onze exploitatiekosten en 8,6% van ons budget ging naar fondsenwerving. Meer details vind je in onze jaarrapporten.

Er zijn veel manieren om WWF te steunen. Hieronder vind je een kort overzicht:

Belangrijk: als je in een kalenderjaar minstens € 40 doneert aan WWF-België, heb je recht op een fiscaal attest. Dat ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar na de donatie.

We hopen dat je een optie vindt die bij je past. Heb je nog vragen? We staan voor je klaar! Stuur een mailtje naar [email protected] of bel ons op 02 340 09 22.

Wilt u meer informatie over hoe uw bedrijf het werk van WWF kan steunen? Vul dit formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op. 

We aanvaarden betalingen via Bancontact, Visa, Mastercard, betaaloplossingen zoals PayPal, Apple Pay, Google Pay en gewone betalingen via bankdomiciliëring. Je kan je eenmalige bijdrage ook overschrijven op ons rekeningnummer (BE68 1911 5747 6634). Schrijf dan ‘gift’ als vrije mededeling. Bedankt voor jouw steun!

Als je kiest voor een maandelijkse bijdrage, wordt je steun elke maand automatisch verlengd. Zo verspillen we geen papier, enveloppes en postzegels, en vermijden we andere administratieve kosten. Dat levert een aanzienlijke besparing op, waardoor we meer middelen aan natuurbescherming kunnen wijden. Tegelijk bied je ons financiële stabiliteit, waardoor we onze langetermijnprojecten beter kunnen plannen, de toekomst van onze acties kunnen veiligstellen en snel kunnen reageren op noodsituaties.

Onze diensten helpen je graag verder. Stuur een mailtje naar [email protected] of bel naar + 32 2 340 09 20. We hebben deze informatie nodig:

  • Voor- en achternaam
  • Adres
  • WWF-referentienummer
  • IBAN-rekeningnummer (als je via domiciliëring betaalt)

Wil je het bedrag aanpassen? Vermeld dan het nieuwe bedrag in je e-mail of tijdens het telefoongesprek. We reageren zo snel mogelijk op je aanvraag.

Vanaf 1 januari 2024 vereist een nieuwe wijziging van de Belgische wetgeving inzake verenigingen (DOC 55/3607) dat het identificatienummer van het Nationaal Register (NN) van donateurs wordt vermeld op het formulier dat wordt ingediend bij de belastingdienst om fiscale aftrekbaarheid van gedane giften te verkrijgen.

Dit helpt de overheid om de identiteit van donateurs te verifiëren en ervoor te zorgen dat belastingvoordelen op een transparante en correcte manier worden toegepast. We begrijpen dat privacy belangrijk is, en we verzekeren u dat uw gegevens veilig worden behandeld volgens de geldende wetgeving inzake gegevensbescherming.

Om je rekeningnummer aan te passen, stuur je gewoon een e-mail naar [email protected] met deze informatie: 

  • Voor- en achternaam
  • Adres
  • WWF-referentienummer 
  • Je nieuwe bankrekeningnummer

We helpen je zo snel mogelijk verder. Je kan ons ook bellen op +32 2 340 09 20.

Dan krijg je een e-mail van het betalingsplatform. Daarin staat dat de betaling is mislukt. We vragen je om contact met ons op te nemen via e-mail ([email protected]) of telefoon (+ 32 2 340 09 20).

Soms gaat je maandelijkse betaling niet door, bijvoorbeeld als het afgesproken bedrag niet op je bankrekening staat. Je bank stuurt ons dan een foutmelding en het bedrag wordt niet van je rekening afgeschreven. WWF-België zal drie pogingen doen om het bedrag van je rekening af te schrijven. Als de betaling drie keer mislukt, wordt de domiciliëring automatisch stopgezet. Je kunt dan uiteraard contact met ons opnemen om het probleem op te lossen, via e-mail ([email protected]) of telefoon (+ 32 2 340 09 20).

Ja! Je kan een eenmalige of een maandelijkse donatie doen op onze bankrekening (BE68 1911 5747 6634). In het mededelingsvak schrijf je dan ‘gift’. Meer info? Neem contact met ons op via e-mail ([email protected]) of telefoon (+ 32 2 340 09 20).

Steun je WWF via je kredietkaart? Dan gaat het geld elke maand op dezelfde dag van je rekening. Als je WWF steunt via bankdomiciliëring (SDD), dan gaat je bijdrage naar keuze op de derde of achttiende dag van de maand van je rekening.

Neem contact met ons op via e-mail ([email protected]) of telefoon (+32 2 340 09 20). We passen je gegevens zo snel mogelijk aan.

Het WWF Magazine komt vier keer per jaar uit. We versturen de magazines via bpost naar onze donateurs en leden. Wil je het WWF Magazine liever digitaal ontvangen? Stuur dan een mailtje naar [email protected]. We passen je voorkeur zo snel mogelijk aan.

Ons platform voor onlinegiften is 100% veilig. Alle bankgegevens worden versleuteld via het SSL-protocol. We bewaren je gegevens in geen geval in onze informatiesystemen. WWF-België is ook lid van de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving (VEF). Heb je nog vragen? We helpen je graag verder. Stuur ons een mailtje ([email protected]) of bel ons op (+32 2 340 09 20).

Sinds 2014 werkt WWF-België met ambassadeurs en ambassadrices die op straat en deur aan deur geld inzamelen voor natuurbehoudsprojecten. Die ambassadeurs informeren mensen over onze natuurbehoudsprojecten en moedigen hen aan om ons te steunen. Tijdens de gesprekken stellen ze voor om een maandelijkse donatie te doen via domiciliëring. Maandelijkse steun is een grote troef voor WWF-België: zo kunnen we hulp bieden op lange termijn, onze acties in het veld beter plannen en zo snel mogelijk reageren op noodsituaties. We aanvaarden nooit giften in natura of contanten in het kader van onze fondsenwerving.

De Federale Overheid keurt de straat- en deur-aan-deurfondsenwerving van WWF-België goed, controleert de resultaten en geeft ons een jaarlijkse nationale vergunning (bij koninklijk besluit). We hebben een gezamenlijke planning met andere verenigingen om de acties te coördineren en te vermijden dat burgers met te veel verzoeken geconfronteerd worden. WWF-België is ook lid van de VEF (Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving). 

Heb je een vraag of opmerking over deze methode om donateurs te werven? We helpen je graag verder, per telefoon (+32 2 340 09 20) of e-mail ([email protected]).

Als donateur kunt u bijvoorbeeld een telefoontje krijgen over bepaalde acties of om te vragen of u nog steeds tevreden bent met uw steun. En als u ons nog niet steunt, kunt u gebeld worden als u al interesse heeft getoond in ons werk.

Wanneer u via een van onze wervers bent aangesproken en u zich geëngageerd heeft voor maandelijkse steun mag u binnen 48 uur een telefoon verwachten. Dit om na te gaan of u tevreden was van het gesprek en om te controleren dat alle informatie klopt.

Ben je ontevreden over een ontmoeting met een WWF-ambassadeur? Neem dan contact op met onze ledendienst. Dat kan via e-mail ([email protected]) of per telefoon (+32 2 340 09 20). 

Elk jaar versturen we fiscale attesten naar iedereen die het vorige jaar minstens € 40 doneerde aan WWF-België. De attesten worden per post verstuurd, tussen eind februari en begin maart. Heb je het jouwe niet ontvangen? Ben je onlangs verhuisd? Neem dan contact met ons op via [email protected] of +32 2 340 09 20: we bezorgen je een duplicaat.

Sinds 2023 kunnen we het rijksregisternummer van onze donateurs aan onze database toevoegen. Via je rijksregisternummer is er geen twijfel meer bij de fiscus: je giften aan WWF-België worden automatisch opgenomen in je belastingaangifte. Wil je ook gebruikmaken van deze handige oplossing? Stuur ons je rijksregisternummer per e-mail en we zorgen er zo snel mogelijk voor.

Bij WWF-België vinden we transparantie erg belangrijk. Daarom gebruiken we verschillende bankrekeningnummers voor verschillende communicatiekanalen. Wanneer WWF-België je bijvoorbeeld een brief stuurt met een uitnodiging om een donatie te doen voor een specifiek project, kunnen we via het bankrekeningnummer (en de vrije mededeling) in de brief het project identificeren en de donatie eraan toewijzen.

Het is niet mogelijk om een dier symbolisch te adopteren met een eenmalige donatie. WWF-België heeft ervoor gekozen om zich voor dit programma te concentreren op het werven van maandelijkse donaties. Het is zeker mogelijk om een eenmalige donatie te doen, maar niet om symbolisch een dier te adopteren. Het doel is om structurele en duurzame steun te vinden voor onze natuurbehoudsprojecten. 

Het dier dat je adopteert bestaat niet echt. Het is de symbolische vertegenwoordiger van zijn soort. Door sponsor van een dier te worden, help je WWF-België om de hele soort te beschermen door middel van verschillende natuurbehoudsprojecten. Het vergemakkelijkt ook ons administratieve werk en beperkt de administratieve kosten tot een minimum, zodat we het ingezamelde geld zo effectief mogelijk voor het milieu kunnen gebruiken. 

Als je een dier adopteert, ontvang je een bevestigingsmail waarin je welkom wordt geheten in de gemeenschap van mensen die een dier via WWF-België hebben geadopteerd. Vervolgens ontvang je per post een brief met meer informatie over het dier dat je hebt geadopteerd en een adoptiesticker. Het WWF-Magazine ontvang je vier keer per jaar: zo krijg je belangrijke informatie over de bescherming van het dier dat je hebt geadopteerd en over al onze activiteiten. Als je het WWF-Magazine digitaal (per e-mail) wilt ontvangen, neem dan contact met ons op via [email protected] of telefonisch op het nummer +32 2 340 09 20.

Wil je ook af en toe een brief ontvangen om ons extra te steunen of wens je een kleine kalender te ontvangen? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen en we sturen de gevraagde documentatie gratis naar je toe. 

Het spijt ons dat je je welkomstbrief nog niet hebt ontvangen. Houd er rekening mee dat het twee tot drie weken kan duren voordat het verzonden wordt. Als je na deze periode nog steeds niets hebt ontvangen, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen via e-mail: [email protected] of telefonisch op het nummer +32 2 340 09 20.

Je kunt de lijst met de verschillende diersoorten voor symbolische adoptie hier vinden. Deze diersoorten werden gekozen omdat ze bijzonder belangrijk zijn voor hun respectievelijke ecosystemen. Door deze grote zoogdieren en hun habitat te beschermen, komt de hele biodiversiteit van deze gebieden ten goede. 

Als het totaal van de giften (zowel per overschrijving en/of via onze website) gelijk aan of hoger is dan € 40,00 per kalenderjaar, heb je recht op een fiscaal attest. Deze worden gedurende het eerste trimester van het daaropvolgende jaar per post opgestuurd door WWF. Lidmaatschapsbijdragen en donaties via Facebook zijn niet fiscaal aftrekbaar. Om in aanmerking te komen voor een belastingsvermindering, doe een gift.

WWF heeft niet alleen een internationale reputatie binnen het domein van de natuurbescherming, het is ook lid van de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving (VEF). Die engageert zich om morele waarborgen te bieden voor fondsenwerving en om de transparantie van de rekeningen te garanderen.

Hoe groot of hoe klein ook, uw gebaar maakt een verschil voor de natuurbehoudsprojecten van WWF. Ontdek meer informatie over onze inkomsten en uitgaven in ons laatste jaarrapport.

WWF geniet als erkende VZW van een verminderd tarief aan erfbelasting, wat maakt dat bijna het volledige bedrag dat u nalaat kan besteed worden aan onze projecten. Voor Vlaanderen bedraagt de erfbelasting 0% sinds 1 juli 2021, voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië 7%.

Het Vlaams decreet van 19 maart 2021, dat in werking is getreden op 1 juli 2021, schaft in veel gevallen het fiscale voordeel van het duo-legaat af. Deze techniek kan dus nog steeds worden gebruikt, maar zal over het algemeen geen fiscaal voordeel meer opleveren.

Het is van toepassing op alle nalatenschappen die na 1 juli 2021 in Vlaanderen zijn geopend, dus ook op testamenten die op die datum al bestonden. Als u een testament met een duo-legaat in Vlaanderen hebt opgemaakt, betekent dit niet dat uw testament niet meer geldig is, maar wees u ervan bewust dat de manier waarop de successierechten worden berekend, ingrijpend is gewijzigd. Het is dus mogelijk dat het testament niet kan worden uitgevoerd zoals u had gewenst. Daarom, als u in het verleden een testament met een duo-legaat in Vlaanderen hebt opgesteld, wordt het sterk aanbevolen om uw notaris te raadplegen.

Als tegenprestatie heeft de Vlaamse wetgever in hetzelfde decreet twee andere bepalingen ingevoerd:

  • de verlaging van het belastingtarief naar 0% voor schenkingen en legaten ten gunste van liefdadigheidsorganisaties (in plaats van 8,5% voor legaten en 5,5% voor schenkingen zoals voorheen). Een legaat of schenking aan het WWF is dus sinds 1 juli 2021 niet meer belastbaar in Vlaanderen.
  • “de vriendenerfenis”: deze techniek stelt u in staat om uw bezittingen na te laten aan een vriend of een verre familielid tegen een verlaagd tarief. Dit betreft de eerste schijf van 15.000 euro. Op deze eerste schijf betaalt u 3% successierechten in plaats van 25%. Het maximale voordeel is 3.300 euro.Voor bedragen boven de 15.000 euro gelden de gebruikelijke tarieven, die kunnen oplopen tot 55% (voor de schijf boven de 75.000 euro). 
    Sinds 1 januari 2024 geldt deze 'vriendenerfenis' ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Opmerking! Voor inwoners van het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft de techniek van het duo-legaat zoals oorspronkelijk ingevoerd nog steeds van toepassing.

Een testament opmaken, waarin WWF is opgenomen, is niet zo ingewikkeld als veel mensen denken. U kan het zelf schrijven maar het heeft ook voordelen het door een notaris te laten opstellen: deze kan u namelijk adviseren welk type testament het beste bij u past, en ervoor zorgen dat het testament juridisch in orde is.

We kunnen u geheel vrijblijvend en in alle vertrouwen helpen bij het opstellen van uw testament. Ook kunnen wij u helpen zoeken naar een notaris in uw buurt. Contacteer ons dan telefonisch op 0476 58 07 42 of per e-mail: [email protected].

Een testament kan altijd worden aangepast in geval van veranderingen in uw persoonlijke situatie. Een nieuw testament annuleert alle voorgaande versies, op voorwaarde dat dit duidelijk in uw testament wordt vermeld. Hiervoor is het noodzakelijk de volgende vermelding in uw nieuw testament op te nemen: "Ik herroep alle testamenten en andere beschikkingen van uiterste wil die ik voorheen heb gemaakt."

Bedankt om onze actie te steunen! Er is geen verplichting om het te melden, maar het helpt ons te weten dat u WWF heeft opgenomen in uw testament. Zo kunnen we u op de hoogte houden van onze resultaten en u uitnodigen op onze speciale infodagen.

Zorg ervoor dat uw testament gevonden kan worden. Het is belangrijk dat uw naasten weten dat u een testament heeft en ook de naam van uw notaris kennen. U kunt dit aan een vertrouwenspersoon meedelen of in een brief vermelden waar het zich bevindt. We raden u aan uw testament te registreren in het Centraal Register voor Testamenten (CRT) omdat, helaas, een niet gevonden testament gelijkstaat aan een niet-bestaand testament. Bewaar uw testament niet in een bankkluis. Het duurt meestal enige tijd vooraleer de bankkluis na uw overlijden kan geopend worden.

Het register bevat alleen de identiteit van de notaris, zijn contactgegevens en de datum van deponering. Het register bewaart geen kopie van uw testament en vermeldt niets over de inhoud ervan. Authentieke en internationale testamenten moeten verplicht in dit centrale register worden opgenomen. Dit geldt ook voor eigenhandige testamenten die aan een notaris zijn toevertrouwd.

We adviseren u om alle documenten die onmiddellijk nodig zijn in geval van overlijden op een veilige plaats te bewaren, waar ze gemakkelijk kunnen worden teruggevonden (wensen met betrekking tot de begrafenis, geboorteakte, kopie van uw testament, informatie over bankrekeningen, adressen van uw naasten, contactgegevens van de notaris, …). Deze zeer eenvoudige maatregelen maken het gemakkelijker om uw nalatenschap af te handelen: de notaris heeft alle informatie die hij nodig heeft om ervoor te zorgen dat uw wensen gerespecteerd worden.

 

Vind je het antwoord niet op je vraag?

Vul het formulier in. Één van onze medewerkers geeft je binnen maximaal drie werkdagen een antwoord.

JE CONTACTPERSOON

Britt Winnepenninckx

NEderlands

* verplichte velden

Dit formulier is alleen bestemd voor personen die in België wonen. Woon je in het buitenland? Contacteer dan de lokale WWF-afdeling. Ontdek de volledige lijst van landen.

Pers

Werk je in de media?

Onze persverantwoordelijke helpt je graag met alle informatie over milieu en natuurbehoud. Hij brengt je in contact met onze experts.

Jobs

Wil je het verschil maken?

De medewerkers van WWF-België zijn zeer gepassioneerd en optimistisch over de mogelijkheden om de wereld te veranderen.

Ons kantoor

WWF-BE

Emile Jacqmainlaan 90
1000 Brussel
+ 32 (0) 2 340 09 20
[email protected]

Openingsuren

Maandag tot vrijdag van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uur